A rohadt kunyhó

Minimalizmus, kerekek, hátizsák

2024. máj 16.

Erőszak és romantika

írta: Tompahawk
Erőszak és romantika

Mása és hűséges óriása valamint Krisztián első démoni élettársa

Előzmények:

Bruce Lee szelleme

Az ártatlanság kora

 

Helló Barátom!

Örülök, hogy itt vagy, jól esik végre nem egyedül lenni, beszélni mindenféle baromságról ami eszembe jut. Guruljunk egyet, csináljunk egy kisebb túrát együtt. 

Induljunk. Ellenőrzöm minden cipzáram be van e húzva, csatok csatolva, zárak zárva. Jobb pedál le, rá a lábat és figyelve, hallgatva a lánchajtás első kattanásait kigördülünk a világba. Nem megyünk most sokat, ismerős helyeken leszünk, navigációval, táblák keresésével most nem kell foglalkoznunk. 

Benézünk az autókba, alájuk, nyíló ajtók, macskák, kutyák, gyerekek jeleit kutatjuk. Sétáló párok következő lépéseit jósoljuk meg. 

- Most ez egy ilyen ömlengéses túra lesz, ...

Tovább Szólj hozzá

metal nosztalgia szorakozas 90-es évek

2024. máj 15.

A szürke róka

írta: Tompahawk
A szürke róka

Mese

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy teljesen jelentéktelen kis zajfogó erdő az ötös autópálya mellett. Néhány kutyás, kocogó és biciklis tévedt oda csupán, ők is csak véletlenül, mert mocsaras, nedves mélyén agresszív, vérszomjas szúnyogok és kullancsok rettentő serege leselkedett, fenekedett bárkire, akinek meleg vére volt. Balázs és Szetti (egy igen csinos, jó kiállású, szimpatikus fiatal rókapár) nem sokat törődtek a vérszívókkal. Vastag bundát növesztettek, csak az orruk hegyét hagyták szabadon, nem hagytak helyet a szomjas rovaroknak. Azt a buta szúnyogot pedig, aki képes volt az orruk hegyére szállni, ügyesen lenyalták. Az élhetetlen zajfogó erdő volt az otthonuk, számukra mindez a biztonságot, a háborítatlanságot ...

Tovább Szólj hozzá

mese

2024. máj 06.

Élj túl

írta: Tompahawk
Élj túl

Mégy egyszer a tűzgyújtásról

20220630_000531_1.jpg

A túlélés nem kunszt. Itt vagy, olvasod ezt, ezek szerint te is nagy túlélő lehetsz. Ahogy körülnézek, mást sem látok, csak túlélőket. Nyilván akadnak közöttük olyanok, akik az én módszereimnél sokkal jobbakkal operálnak, látványosan túlélőbbek, mint én. Jobban áll nekik. A valódi túlélésről talán a halottakat lenne érdemes oktatni, sokuknak pont jól jött volna az a tanács, amit ha megkapnak, talán még ma is élnének. Megfordítva, a legjobb túlélési tippeket halottaktól lehetne kapni, mindegyiktől egyet. 

A fenti bekezdésből, bár már messziről bűzlik az igazságtól, kiderül miért is szeretném leszűkíteni a túlélés fogalmát olyan emberek csoportjára akik nehéz, elszigetelt, vad, kihívásos területeken is jól ...

Tovább Szólj hozzá

hiba eletmod minimalizmus bike-packing túratan

2024. máj 03.

Buff és a medve

írta: Tompahawk
Buff és a medve

Krisztián pokla - a katlan pereme

Előzmények: A sárkány útja

Dimitri szeretett volna egyszerű és gyors véget vetni Krisztián vergődésének, de az instant szimbolikus megoldás csak néhány lyukat ütött a kunyhó falán. Aztán egy nagy néma robbanás és itt vagyunk. Onnan kezdődik ez a mese. 

Az úgy nem megy, hogy valami nem tetszik és szétverjük. Ott marad, nyomot hagy, nem tűnik el. Az akarat nem ütő, hanem tolóerő. Egy nálunk nehezebb akadályt félreütni nem lehet. Fogást kell keresni rajta és húzni, tolni, emelni, ahogy súlya engedi.

/ Idézet Dimitri vörös spirálfüzetéből, kék tollas bejegyzés

Arra gondol, hogy könnyebb eltolni egy autót az útból, mint félreütni onnan. 
/ Buff

Ne lépj be olyan emberek csoportjába, akik azt ígérik, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

csend jelenlét minimalizmus szociofóbia

2024. máj 02.

A vámpír és a nyúl

írta: Tompahawk
A vámpír és a nyúl

Sportmese a téli fogyókúrázásról

Tél

A nap élénk sárgán ragyog a felhők felett. Fagyos hideg fénye a felhőhátak dermedt dombjain söpör végig. Alant szürke esőpermetbe burkolózó vidék, párás paplanban forgolódó dombok, alvó erdők és morcosan ébredő lények. Hideg van és apró esőcseppek állnak a levegőben körülötted. Az avar összefüggő barna masszává bomlott a nedves, kopasz, téli álmukat alvó fák tövében. 

- Fogyókúrázol keményen? Szálkásítasz? - hangzik fel egy kérdés a vállad fölül, hátulról. 

Forgolódsz, keresed a hang forrását, de csak cuppogó, nedves, csöpögő erdő vesz körül. A nehéz pára, mivel apró szemű eső, nem gomolyog. Ha nem adná fel időről időre egy egy újabb csepp víz az ágakon kapaszkodást, talán az idő is ...

Tovább Szólj hozzá

életmód futás edzésterv

2024. már 05.

Reset

írta: Tompahawk
Reset

Let's get Jung

hutt.jpeg

A kunyhó állva maradt . Dimitri megsérült, szokott, de már megszokta. Buff a változásokat szemlélte, az új ablakokat, a keretmentes ajtót, ami így már csak egy zárhatatlan rés. De élt még, sőt most már mozgott is, és mivel fő tartóelemeit nem érte kár, megmaradt kunyhónak, ami nem csak rohadt, de mostantól romos is.

Vegyes összetételű szemétkupacot világítottak meg a barbár mód kialakított ablakon beszabaduló fénysugarak. Félig kész, félig rossz művek vázai és roncsai hevertek kusza halmokban. 

Buff találomra leemelt néhány oldalt egy nagy kupac lap tetejéről. Krisztián egyik cikke volt még régről, amikor már nem futott, de még nem tudta elfogadni. Amikor már képes volt bántani. A szent zuhanórepülésének  egy ...

Tovább Szólj hozzá

hiba edzés életmód futás edzésterv

2024. jan 24.

A sárkány útja

írta: Tompahawk
A sárkány útja

A rohadt kunyhón meditáció pusztít végig

A meditáció igen sokféleképp értelmezett fogalom. Vannak akik elcsendesedést, vannak akik eltávolodást és vannak akik jelenlétet értenek alatta. Dimitri értelmezésében a meditáció az amikor a felhők között meglátjuk az eget, a végtelenség felismerése. Az igazság, valóság, csend. Az utána következő tiszta elmeállapotban felismerésekre juthatunk, a gondolati zaj hiánya enged valóban fontos, létező, igazi dolgokat látni. Rövid ideig megmutatkozik a világ félelem, sémák, előítéletek, rossz következtetések, emlékek, elméletek, kérdések, dilemmák és vélemények nélkül. Ahogy van. Dimitri életében eddig kétszer meditált. Perceken belül harmadszor is fog. 

20230609_132023.jpg

/Fotó: Tompahawk

Még csak le sem lassult attól ez ellenállástól ...

Tovább Szólj hozzá

hiba iskola eletmod jelenlét minimalizmus

2023. dec 06.

Túratan

írta: Tompahawk
Túratan

Nomád minimalizmus

Péntek van, ez nyolcadik óra, ami egyébként ének-zene lenne. Kedves osztály, helló, én vagyok a helyettesítő tanár. 

Nem akarlak bántani, nem foglak éneklésre kényszeríteni benneteket, mára a hamisan fütyülésen túl nincs is sok közöm a zenéhez. A mai énekóra helyett arról fogok beszélni, amiről kedvem is van meg valamivel jobban értek hozzá, mint a szolmizáláshoz. Fogjátok fel úgy, mint egy dokumentumfilmet, ami még ha nem is a legérdekfeszítőbb kontent manapság, jobb mint valami kanos kanászról meg hetyke menyecskéről szinkópázni péntek kora este. Dal helyett a mai óra témája:

Nomád minimalizmus a XXI. században

20231022_132643.jpg

Jegyzetelni nem kell, nem lesz számonkérve. Megpróbálom összefoglalni, mi szükséges ahhoz, mi az egyik ...

Tovább Szólj hozzá

bringa bicikli csend eletmod jelenlét minimalizmus gravel bike-packing

2023. nov 17.

Rövid napok, sötét utak

írta: Tompahawk
Rövid napok, sötét utak

Őszi gondolatok

Az ősz, mikor itt van újra, nem minden kerékpáros szívét tölti meg romantikus költészettel. Az este ötkör besötétedő világ, a gyakori hűvös esők, az orvosi lézer erősségű reflektorok hamar kijózanítják azokat, akik néhány sárga levéltől rögtön szavalásba kezdenének. 

Az ősz egy nap mindössze néhány órjában fest úgy, mint egy vadászatos tájképen. A sárgás lombkoronán átszűrődő napfény turisztikai promóciós füzetecskék és instások fotói miatt válhatott csupán az évszak védjegyévé. Statisztikailag korrekt módon aszfalra tapadt, csúszós levélréteget jelent és ágakról csüngő kövér esőcseppeket. Rosszabb esetben egy ibolyogva forgolódó fülvédős csókával, aki nagy zajjal fújja. Sötétet, hideget, ködöt, ...

Tovább Szólj hozzá

2023. okt 11.

Az ártatlanság kora

írta: Tompahawk
Az ártatlanság kora

A garázssor és a vasárnapi húsleves

A garázs, mai szemmel, egy kis fedett helység, ahol az autó lakik és néhány hozzávaló. Gumik, tetőcsomagtartó és ablakmosó folyadék maradék. A korai 90-es években az autók még egyszerűbbek voltak, szerelhetőek. Nem léteztek okostelefonok és éppen csak szaporodni kezdtek a tematikus (főzőműsoros) tévécsatornák, melyeket néhányan már távkapcsoló segítségével tudtak váltogatni a már majdnem mindenhol szines, néha még fel-felrobbanó tévéken. A garázsnak, különösen ha egész sorok álltak össze belőle, a mainál sokkal fontosabb szerepe volt. Az ott eldugott pálinkát például nem ellenőrizte az asszony. (Elnézést az asszonyozásért, de abban az időben, mindenki aki pálinkát dugdosott pincében, műhelyben vagy garázsban, asszonynak ...

Tovább Szólj hozzá

zene metal nosztalgia eletmod szorakozas 90-es évek

2023. okt 04.

Két baleset

írta: Tompahawk
Két baleset

 - Úgy kezdődik, hogy elhiszed magadról, hogy jó vagy. - kezd bele Krisztián a történetbe, ami miatt még mindíg remeg a keze és nagyon hiányzik neki egy váll, amibe belefúrhatná az arcát - Megoldasz egy csomó rizikós helyzetet, csuklóból veszel olyan akadályokat, ahol mások megtorpannak. Gyorsabb vagy és erősebb, mint az átlag. Elismerést kapsz kívülről is. Hivatalosítanak. Nő az arcod is hozzá, bipoláris ciklusod csúcsára kerülsz. Úgy érzed ragyogsz. Megtanulod megszegni a megszeghető szabályokat, szeged és folytatod a rizikósabbakkal. 

Az első

Mi is történt valójában? Hősünk, Krisztián, száguldó nidzsaként ereszkedett egy főút járdáján, jó ütemben pattogva át a csatlakozó mellékutak padkáin. Egy lámpás ...

Tovább Szólj hozzá

hiba baleset bicikli eletmod

2023. sze 11.

Kerékpárok és emberek

írta: Tompahawk
Kerékpárok és emberek

Gravel és mountain bike

A sztereotipiákról

Amikor olyat mondok, hogy "A franciák" vagy "A németek..." tudd, hogy hülyeséget beszélek. Nincsenek több millió emberre igaz sztereotípiák, az általánosítás nevű gondolkodási alapművelet rossz halmazon lett elvégezve. Csak a belgákról szabad sztereotíp gondolkodni. Ja és a franciák esetében a bagettes sztereotipia is kivétel. Délelőtt tényleg minden francia hóna alatt bagett van. 

Amikor olyat mondok, hogy graveles, nyugdíjas vagy ebiker tudd, hogy hülyeségeket beszélek, nincsenek általánosan igaz állítások, melyek ekkora halmazok minden egyes tagjára igazak lennének. Csak jól esik mondani, levezeti a felgyülemlett feszültséget. 

Amikor biciklikről beszélek, lehet, hogy hülyeséget beszélek. Volt, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

bringa bicikli ingázás mtb gravel bike-packing

2023. sze 07.

Bruce Lee szelleme

írta: Tompahawk
Bruce Lee szelleme

Fiúk és lányok

Mása és csendestársként Dimitri partit szerveztek. Szoktak. Mása bevásárolt hozzá, megfőzött, kitakarított, domestost öntött a budiba, lenyírta a füvet, elzavarta Dimit borotválkozni és vidáman, csinosan várta a vendégeket. Dimitri csak a dátumról és időpontról lett informálva, megborotválkozott és eltűnt otthonról míg tartott az esemény. Kivételt csak Buff és Krisztián vendéglistára kerülése esetén tett, mert ők hárman gyermekkori barátok voltak, soha nem meséltek volna egymásnak kávéfőzőkről, gépjárművekről vagy arról, hogy milyen  az igazán jó steak. Jól számoltak fejben, nem sztorizgattak százalékszámításról és békén hagyták egymást a telefonjaikkal is. Vegán-radikál falatkák, rengeteg minden mentes muffinok, ...

Tovább Szólj hozzá

iskola 80-as évek eletmod szorakozas minimalizmus

2023. aug 29.

Buff nyaral

írta: Tompahawk
Buff nyaral

Bringával az atlanti parton

Nyaralni menni kacsatánc , nagyon kemény, veretős kacsatánc volt Buff számára. Egy bőrszandálos kiscsóka a fagyispult üvegén csikorogva maszatol, egy frizbi ami fejenbasz, egy csúszda, ahol órákig állsz sorban és két dupla adag majonézes hasábburgonya homokkal telerugdosva. Folyamatosan üvöltő hármas ikerek a szomszéd törölközőn, az agyad mellett negyven percen keresztül lábbal pumpált gumikrokodil, ötven százalékkal drágább  hidegvíz, mint egy drága helyen, hatvan felett minden nő monokinizik, hetven éves ebiker fetreng nyolcvan kilós bringája alatt. Reggel kilenc után minden férfi elkezd gyógysörözni, hogy este tízkor gyógyultan lehessen ismét beteg. 

Először egyszerűen csak nem nyaralt. Dolgozott, szabadnapjait pedig a kunyhó ...

Tovább Szólj hozzá

francia nyaralás bringa bike-packing

2023. aug 21.

A Valóban Fontos Dolgok

írta: Tompahawk
A Valóban Fontos Dolgok

Buff zsákja

A kunyhó felfedezése utáni hatodik percben Buff már be is költözött. Ez annyiból állt, hogy a padlóra helyezte hátizsákját. Büszke, szeretetteljes pillantást vetett rá. Dzsepettó mester nézhetett így Pinokkióra, mielőtt az megelevenedett volna és pokollá teszi az életét. A mester nézése volt ez, ki épp mesterművét szemléli. 

20220625_205115.jpg

Minimalista biciklistaként az embernek nagyon kevés dologra van szüksége. Európában élünk, nagyon direkt, nagyon szerencsétlenül kell eltévedni ahhoz, hogy évek óta erre tatogatott hasznosságokra legyen szükségünk. Kemping főzőszett, hálózsák, sátor, felfújható matrac azoknak való, akik próbálnak direkt olyan helyre menni, ahol ezek a kacatok hasznossá válnak. Felmálházzák a bringát, akár egy ...

Tovább Szólj hozzá

2023. aug 21.

A kunyhó

írta: Tompahawk
A kunyhó

Buff szemében a kunyhó számított normális helynek, az azon kívüli világ pedig abszurdisztán és a természet roncsának vegyüléke. Egy pre-poszt apokaliptikus hely, ami épp fejvesztett pánikban fosztogatja önmagát. Az emberek termékekről beszélgetnek, szabad idejük nagy részét evéssel töltik, és basszák a telefonjukat. A sóvárgó és pazarló, alvó de álmodni már képtelen babma massza, a fémdobozosok, okosházasok, lakóautósok világa. A még ügyetlenebb generációjé, amelyik már nem tud kaszálni, vetni, kapálni és nyersből főzni, már annyi kényelmet vásárolt össze, hogy mozdulni is alig tud. 

Odabent a majdnem semmi, a tökéletlenül üres hely, ahová pihenni és gyógyulni jár. Nem szórakoztat, nem marasztal. Ha ott van, addíg ...

Tovább Szólj hozzá

minimalizmus

süti beállítások módosítása