A rohadt kunyhó

Minimalizmus, kerekek, hátizsák

Kacsatánc
A tágabb közösségektől való elszakadás első lépése

Buff útálatos alaknak tartotta magát. Egy kellemetlen figurának, piszkos, büdös, társaságba nem való Mauglinak. Az apró erdei állatok barátja, a még apróbbak eledele, az emberek közül a kacsatánc miatt kiszégyenült, magányos alak. Meg is tett minden tőle telhetőt, hogy ne alkalmatlankodjon, ne zavarjon, nehéz, fojtogató jelenléte ne ríkassa meg a csecsemőket, ne kelljen miatta becsukni a spalettákat, lehúzni a redőnyt, kétszer ráfordítani a kulcsot, felmosni, kiszellőztetni, domestost önteni a budiba. Előre kimosni a WC előtti rózsaszín bolyhos szőnyeget és feltölteni a szappant. Vigyázott, hogy a cipőjére rakódott sár ritkán szennyezze be azokat a helyeket, ahol rendezett, szeretetre méltó emberek laknak. 

 20230609_155701.jpg

Az ő elmondása szerint a kacsatánc volt az első lökés, ami elindította azon az ösvényen, amin jelenleg is jár. Ami rossz, rögös, magányos, ugyanúgy nem vezet sehová, mint az összes többi, de legalább jó távol van a kacsatánctól. 

A kacsatánc a nyolcvanas évek egyik táncdivatja volt egy hozzá tartozó, számtalan nyelvre lefordított idétlen dallal. A nyolcvanas években Buff általános iskolás kiskölyök volt teli bizonytalansággal, és a világ nem igazán igyekezet segítő kezet nyújtani neki. Álldogált szegény egymaga az iskolai farsangon ingben, hózentróglis bársonynadrágban, félrefésült frizurával. Úgy festett, mint aki sakkfeladványokat fogyaszt reggelire. Osztálytársnője iránt érzett viszonzatlan szerelme emésztette és oly szerencsétlen látványt nyújtott, hogy már többen vagy szánakoztak, vagy vihogtak rajta. Másokon is, szóval ez nem azt jelentette, hogy Buff valamiféle szuperlúzer volt már egészen fiatalon. Pont annyira volt lúzer, mint mindenki, akinek lelke van.

Véletlenül épp jól volt begombolva az inge, haján zselé és átlátszott a szemüvege. Ez a szokásosnál merészebbé tette. Félmosolyt erőltetett magára, enyhe terpeszbe állt. (A nyolcvanas években a terpeszállás vagány dolognak számított) Elhatározta, ma este megteszi az első lépést, aki mer az néha talán nem veszít alapon felkéri táncolni szívszerelme barátnőjét, hogy...hogy ezzel is tovább puhatolózzon. 

Egészen normálisnak tűnő gyerek és egy jó, realista, indirekt terv. Mi baj történhet? Újrahasznosított önbizalommal frissen felfegyverkezett kis emberkénk a következő szám elejére adott magának határidőt. Akkor odamegy és mint egy úriember, felkéri a testőrt, aztán kiderül.

Csend lett, a DJ kazettát cserél. A táncolók kíváncsian várják a következő számot. Buff megtesz előre két lépést és ment az egész terv a levesbe. Az első villámcsapást Ő jelentette. Nem Ő barátnője, hanem Ő, aki ahelyett, hogy hagyta volna szegény szerelmes kis kölyköt a saját terve szerinti mellékútvonalon fontolva haladni, eléállt, mindent rövidre zárva behívta magával a tánctérre a sok sok ember közé. A kezét megfogva vonszolta őt ráadásul, majd szembefordult vele, a szemébe nézett, a kontrolvesztés határára helyezve a fiút. Azt találgatta, vajon látszik e az arcán, hogy remeg a lába. (Látszott)  A DJ elég sokáig tökölt a kazettával, az így keletkező szünetben Bufi hülyén vigyorogva elmotyogta, hogy nem tud, szeret, szokott nagyon táncolni. A lány mosolygott és nem érdekelte. Minden fiú ezzel jött akkoriban. 

A kacsatánc kötött koreográfiát követ, a táncmozulatok a nem túl kecses és egyáltalán nem elegáns kacsa mozgását utánozzák. A nyilvános WC fölötti pucsítás, a hónaljszellőztetés, könyökhajlat-akasztás mind a táncrend része. Mindeközben harsány, mulatós jókedvet kell tettetni. 

Eleintte azt hitte, bírni fogja. Harminc másodperc alatt erodálódott porrá megfeszített, komfortzónát elhagyó optimizmusa. A totyogó kacsa mozdulatai, amint szárnyát nyitogatva megkerüli a nősténykacsát...ez még tényleg az eleje...rögtön kikezdték elszántságát. Először csak mélyen, bellülről, a lélek kútjának sötétségéből előtörő szégyen miazmafelhője kezdte fojtogatni. Összeszorult a torka, mintha épp sírni készülne. Úristen, csak nem bőgi el magát, csak mert pucsítva totyog élete szerelme előtt és verdes a szárnyaival! Hideg veríték ütközökk ki a halántékán. A halántékokról aztán a homlok és a tarkó is izzadásba kezdett, a három diszkólámpa fénye pedig a pokol tüzének lángjait vetítették mindenhová. A szégyen érzése már a gyomrát szorongatta, a füle lángokban állt, míg a hátán jeges hegyipatakkként ömlött a víz. És megint, pucsítás, hónaljszelőzztetés, a nőstény körültotyogása...A szégyen ördögökké, rajta röhőgő, őt kifigurázó ördögökké festi a körülötte táncolókat, a falakon forró lángok, lelkében jeges pusztaság szép remények fagyott tetemeivel. A szám első perce után fordult meg és szaladt el. Meg sem állt egészen hazáig, ahol nem látták szégyenteljességét, ahol szeretik, ahol úgy is elfogadják, hogy soha az életben nem táncol többé. Táncfóbiásként is családtag maradhat. Megfogadta, kerülni fogja azokat a helyeket, ahol kacsatánc van, vagy fennál a lehetősége. Megfogadta és megtartotta. Majd számos más dolgot is hasonlóképp. Lambada, rocky és keringő. Lakodalmas, vonatozós, összekapaszkodós, Activity, twister amerikából jöttem. Vállalati karácsony, hűtőtáskás nyaralóhelyek, grillpartik. Egészen a három fősnél nagyobb csoportokig szépen lassan minden kacsatánccá változott számára.  A végén már annyira sok dolgot fogadott és tartott meg, hogy tényleg csak egy évtizedek óta rohadó vadászkunyhó maradt meg lehetőségnek, hogy önazonosan élhessen. Anélkül, hogy úgy érezze mások terhére van. 

A rendezett, szeretre méltó emberek egyáltaláln nem látták őt útálatosnak, sőt, néhányan még kedvelték is nyári szabadságát töltő télapó külseje miatt. Ki ne akana jóban lenni egy olyan figurával, aki kinézetre egy éjszaka alatt körbejárja a földet...télen, szánkóval, csomó cuccal... Buff azon elképzelése, miszerint ő egy útálatos, rémisztő remete penetráns aurával, csak az ő koordinátarendszerében számított eredőnek. Mások, min például Mása, érdekes, sőt értékes embernek tartotta. Szívesen beszélgetett vele, elintézte hivatalos ügyeit, mosott rá és csinált szendvicseket neki, amit Buff próbált ugyan hárítani, de belülről nagyon hálás volt az anyai gondoskodást idéző gesztusért.

Mása Dimitri felesége volt és még a Gimiből ismerte Buffot. Dimitri, Mása férje pedig még a bölcsödéből. Ők ketten például még születésnapokra, karácsonyi vendégségbe, sőt, csak úgy, egy kávéra is bármikor szivesen látták, amit ő kétkedéssel, de örömmel konstatált. Miként egy katusznak a vízre, Buffnak is szüksége volt erre a minimális kis társaságszigetre, hogy kifeszenghesse magát négy öt kávé mellett. 

Igyekezett minimalizálni a jelenléte miatt barátaira helyezedő nyomást, ritkán jelent meg, mindíg vitt engesztelő ajándékot - gyümölcsöket, bogyókat, dekoratívabb fenyőtobozokat, diót, gesztenyét - és távozott, mielőtt zavarni kezdett volna vagy fényképeket kezdtek mutogatni neki telefonokon. Ritka látogatásai, szociofób epizódjai és éber menekülési ösztöne zord önképe ellenére udvarias vendéggé tették aki soha nem zavar. Ennek a szerencsés kudarcnak köszöheti, hogy alkalma adódott embertársaival folytatott dialógusokra, néhányan köszöntek neki és címszolgáltatást nyújtottak neki barátai. 

Egy alkalommal Mása épp, glutén, zsír és cukormentes tortát készített, és megkérte Buffot, hogy véleményezze. Buff megfogadta magában, hogy lenyeli és máskor nem akkor jön, amikor Mása süthet, vagy lehet náluk sütemény, majd kért belőle még egyet későbbre. 

- Egyébként van egy csaj az instán, az is minimalista, meg mindenhová biciklivell jár, pont ugyanúgy mint te. 

- Nem pont ugyanúgy. Ő folyamatosan fényképezi magát közben - Az "Insta" szintén egy apró kacsatánc élmény volt Buff pszichéjében. Nem annyira traumatikus, már jóval idősebben találkozott ezzel a platformmal, így nem okozott semmiféle drámát a szembesülés a virtuális térrel ahol mindenki egymást követi és úgy áll be a fotókon mint egy revütáncos. Majd a legrevütáncosabb beállású felhasználók erről oktatni kezdik a nem elég profi kezdőket. Mindezt keresztbe és körbekövetések bonyolult hálóján keresztül. A száj mosolyog, a szem ellenőrzi a beállítást.

Mása szeretett konfrontálódni Buff elbaszott világképével, ebbe viszont most nem akart belebonyolódni. Nem verte nagy dobra, de neki is volt Insta oldala, ahová futások, túrázások után tett ki képeket ahol revütáncos pózban állt néhány másik revütáncos között izzadtan, összecsipdosott lábszárakkal. 

 

 

Előzmények:
A kunyhó

Beköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://rohadtkunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr8018119250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A rohadt kunyhó

Buff talált egy kunyhót és beköltözött. Onnan biciklizget ki és merül meg a pre-poszt apokaliptikus világ valamelyik bugyrában. Gyors bicikli, kevés kacat, nyitott tervezés.

Friss topikok

  • Tompahawk: Köszi, jól eseik egy üdvözlő komment! Sokminden felgyülemlik bennem, jó lenne kiírni magamból...pe... (2023.10.04. 21:33) Két baleset

Címkék

süti beállítások módosítása