A rohadt kunyhó

Minimalizmus, kerekek, hátizsák

A Valóban Fontos Dolgok
Buff zsákja

A kunyhó felfedezése utáni hatodik percben Buff már be is költözött. Ez annyiból állt, hogy a padlóra helyezte hátizsákját. Büszke, szeretetteljes pillantást vetett rá. Dzsepettó mester nézhetett így Pinokkióra, mielőtt az megelevenedett volna és pokollá teszi az életét. A mester nézése volt ez, ki épp mesterművét szemléli. 

20220625_205115.jpg

Minimalista biciklistaként az embernek nagyon kevés dologra van szüksége. Európában élünk, nagyon direkt, nagyon szerencsétlenül kell eltévedni ahhoz, hogy évek óta erre tatogatott hasznosságokra legyen szükségünk. Kemping főzőszett, hálózsák, sátor, felfújható matrac azoknak való, akik próbálnak direkt olyan helyre menni, ahol ezek a kacatok hasznossá válnak. Felmálházzák a bringát, akár egy tevét, csak úgy csüng róla a sok portéka és szándékosan olyan helyeken tartanak szünetet, ahol kipakolhatják és használhatják a cuccaikat. A világ tele van túrázókkal, terepfutókkal és bringásokkal akik már első ránézésre bedőltek valaminek, túlbecsülték a kihívást, vagy másnak akarnak látszani annál, amik. A sportszergyártók úgy rászállnak az aktív emberekre, mintha le akarnák súlyozni őket. 10 kilométert futtatnak tömlős hátizsákok alatt, védőburkolatot húzatnak a védőfelszerelésre, túrabakancsban és aluminiumvázas hátizsákokkal hajtják őket fel a Gellért hegyre. És egy rakás USB töltős szirszar ontja a statisztikát arról, hogy hányszor és meddig álltunk meg pisálni kocogás közben.  

A több kilónyi tartós hideg élelem is túlzás. Nem világos, miért kellene az egyik kisboltban megvett kaját 60-80 másik kisbolt mellett elvinni, mire megeszik. Miért nem vesznek akkor valamit a 79. helyen, és nem cipelik olyan hosszan? Európa lagvadabb vidékein olykor 6-8 kilométernyi távolság is lehet két település között, ráadásul nem is mindegyikben van Lidl. Talán ezért az elővigyázatosság. 

Buff nagyon büszke volt 20 literes hátizsákjára, amibe minden bele tudott férni, amire egy embernek szüksége lehet nyáron Európában.

- Sok apró, okos döntés - magyarázta. Nem volt beszédes típus, de a hátizsákjával kapcsolatban képes volt megnyílni, kipirulni és lelkesedést mutatni. - A cuccok evolúciója a bennmaradásért, a bekerülésért. Ami ebbe a zsákba bejut, méltán nevezheti magát valóban fontos dolognak. 

Írom innentől nagy betűvel, egy klub neveként: A Valóban Fontos Dolgok klubja. (A mérsékeltövi Európában)

A legfontosabb, ami ezen az éghajlaton, ezen a kontinensen, nyáron és télen megmentheti az életedet  ha lemerül a telefonod (figyelembe véve az aktuális veszélyforrásokat) az nem egy kommandóskés. Azzal itt manapság bármin csak rontani lehet. Nem akar felfalni semmi, esélyed sincs, hogy élelmet döfj vele, ágat fűrészelni sem kell, csak megvágod magad és ott leszel vérveszteségtől sápadtan, fázva a téli éjszakában. 
A XXI. századi klímakataklizma előtti Európa egyetlen biciklisre, túrázóra és ultrafutóra is leselkedő veszélye a hideg. Ha éjjel egy dupladefektet kapsz a mínusz két fokos erdőben, nem a farkasoktól kell tartanod. Azokat már elintézték a köpcös sportemberek. Mind halott. Egyéb állotokat is, már az avar is alig zizeg néha. Nem maradt már lassú és figyelmetlen apróvad a kommandóskéseknek. Fontos alapszabály a túléléshez, hogy ne hadonásszunk feleslegesen éles tárgyakkal. 

Az ember három napon keresztül is elviseli az éhséget, a szomjúságot röveidebb ideig, de azt is akár napokig. A lehüléssel más a helyzet, az órák alatt kicsinál. 

Buff bringás túlélőszettje tehát az öngyújtót tette meg győztesnek, a kommandóskés pedig be sem került a zsákba. 

20220403_101404.jpg

Sokakat megnyugtat, ha bokától térdig érő, apró bazalt kavicsokkal megszórt horzsolásaikra itt ott gézlapocskák vagy dinoszauruszos sebtapaszok kerülnek. Fertőtlenítőszerrel permetezik a murvával felszántott bőrfelületet és ettől picivel kevéssé lesz gennyes később. A megnyugtatás fontos dolog, a sebfertőzés sem szórakoztató és lehet nekünk is szükségünk rá olykor. Egy kis - már egészen apróak is kaphatóak direkt túrázóknak - elsősegély csomag jó ha van. Ha nincs benne alapból, egy fertőtlenítő folyadék is kerülhet bele, abból is van apró verzió.

A kerékpár nem golyóálló, nem önjavító olykor igazításra, szerelésre szorul, ezért egy kompakt uti szerszámkészlet is a felszerelés része. A megjavított defekt után a gumit fel kell pupmpálni egy pici uti pumpával. 

Aki javított már defektet éjjel esőben, tudja, hogy a gumit megfoltozni nem útközben kompakt szerszámokkal, aszfalton préselve, szárítva a legeredményesebb. Pepecselős, tisztaságot és rendet igénylő munka, terepen sokszor sikerül rosszul. Buff egy új tartalékbelsőt hordott magánál amikor úton volt, ha felhasználta pótolta. A foltozást a kunyhója köszöbén végezte. 

A pici uti pumpa igazi szemétláda, ha nem vagyunk elég körültekintőek a kiválasztásakor. Rendkívül törékeny ugyanis. Igen, kicsi, műanyag és fém, elég masszív is ráadásul, ennek ellenére a leggyakrabban ripityára törő felszerelési tárgy. Először csak kapunk egy defektet, kicsréljük a belsőt vadiújra, elővesszük a kispumpát, ami tíz per reménytelen, sok szuszogással és sziszegéssel járó kézitusa után eltöri a szelepet. Mi meg büntetésből a kispumpát. Nagyon nehéz olyat találni, ami nem hozza ki belőled az állatot használatakor. Ki kell próbálni, gyakorolni vele, mert egy sunyi szemétláda. Sajnos így is egy Valóban Fontos Dolog, jön veled, ha útálod akkor is. 

Szerszámok, pumpa, tartalákbelső, elsősegély csomag. Ez a zsák legalja. Abban a reményben, hogy a legritkábban kellenek, és ezek a legnehezebbek. A VFD-k gépháza, a kemény mag. 

20230706_170528_2.jpg

Elég sok érdekes vélekedés van a köztudatban a túléléssel kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a túléls az, amikor néhány testépítőt egy vagyonért elvisznek egy elhagoyttnak látszó vidékre, egy pálmaházba, nemzeti parkba, természetvédelmi területre és csupa olyan dolgot csinálnak, ami egy józan embernek eszébe sem jutna. A nem celeb túlélő például kerüli a sérülésveszélyes helyzeteket. Akik hülye helyekre másznak fel, ismeretlen rovarokat esznek, helyeznek a testükre és panaszkodnak esténként a tábortűznél Buff szemében nem túlélők. Vagyis azok, hiszen még élnek, de ő erről nem ennyire tág értelemben gondolkodott. Nem szabad azt gondolni, hogy eltévedve, a civilizátiótól elzárt helyeken érdemes sérülésveszélyes feladatokkal szórakotatnunk egymást, versengeni, hogy ki erősebb és kinek jobb a dumája. Nincs baj velük, milliókat szórakoztatnak és mindenki úgy hal meg ahogy sikerül neki, csak ne nevezzük túlélésnek annak az ellenkezőjét. A fogalmak tisztázása végett:. A túlélő nem az aki képes átmenni egy krokodiloktól hemzsegő folyó felett ágakon függeszkedve, hanem az aki ilyet meg sem próbál. Megkeresi a hidat.

A törölköző multifunkcionális természete, sokoldalúsága (pléd, takaró, lepedő...sapka) nedvszívó hajlamai, takaros külseje hűséges barátjává teszi bárkinek aki napokat tölt más emberek társasága nélkül. 

A szuperszükséges XXI. századi túlélőeszközök toplistáján dobogós helyre került a fogkefe is. Nem az amit minden reggel használsz és úgyis elfelejtenéd betenni a zsákba, hanem egy másik, ami mindíg ott lakik. Rezidens. Jobban esik, ha nem büdös a szánk, amikor beköszönünk reggel a fornettis bódéba. Lehet kapni hozzá minifogkrémet és ha már ott vagyunk, vegyünk mini tusfürdőt, naptejet direkt ne. 

A naptej nagyon jól tud jönni, amikor karjaink, orrunk kezd leégni, mégsem található meg Buff zsákjában. 

- Ha kell, kérek. - magyarázza el. - Nagyon sok minden már eleve pont ott van, ahol szükség lehet rá, teljesen értelmetlen magunkal hurcolni a sajátunkat otthonról. A naptej tipikusan ilyen. Ha kell, egyszerűen odamegyek egy naptejhez és kérek belőle a gazdájától. Tóparton, szabadstrandokon mindíg van rengeteg az emberek közelében. Ahogy kisüt a nap, előbújnak mindenfelé.  

Buff ezért nem hordott magával. Szeretett gyakorolni beszélni, szocializálódni. Amikor napokig úton volt jól is esett neki ezen apropóból megszólítani valakit, köszönni, kérni, kapni, megköszönni. 

 - Nem kell mindenből saját. - fejtette ki a szokás mögötti alapelvet. - Vannak Valóban Fontos Dolgok amelyekre ha szükségünk támad bárhol meg tudjuk szerezni őket. Ez itt nem a Szahara vagy Szibéria, csupa olyan helyet érintve haladunk, ami teli van emberekkel és ritkán kellő Valóban Fontos Dolgokkal. Bankkártyánk erejével akár mindenestől elveszett hátizsákunk is pótolható, feltéve ha nem volt benne a bankkártyánk. Ne tegyük hát bele, tartsuk cipzáras zsebben inkább. 

Buff nem szerette a hoteleket, még a kifejezetten biciklisek számára hirdetett helyekre sem szívesen ment. Ennek számtalan apró oka volt, néhány köztük racionális. Nem állhatta a határidőket például. A szállásra időben oda kell érni, időben el kell hagyni, ki kell használni ha már ki lett fizetve, ami azt jelenti, hogy egyből egy 8-10 órás szünetet jelent. Olyanból pedig ritkán, kevés is elég. 

A vastag téli kantáros biciklisnadrág és a jól záró meleg dzseki be kell, hogy férjen, ha több napig leszünk úton. Az éjszakai, hajnali hideg miatt. Nyáron is hűvös a reggel, sokszor nedves is ráadásul. Éjjel megállni pihenni  jobb egy jó meleg cuccban ha már a hálózsákot kiútáltuk a Valóban Fontos Dolgok klubjából.

Három váltás alsóruha (gatya, trikó, zokni) végtelen ideig elég, mossuk bátran úközben is. Nyilvános mosodákban, francia szupermarketek melletti mosó-szárító automatákban, szabadstrandok zuhanya alatt valakitől kapott tusfürdővel, saját tüsfürdővel, egy benzinkút mosdójában a meglepően jó illatú kézmosószappannal.  A világ egy nagy mosógép. 

Telefon, headset, power bank, töltők és kábelek teszik ki a telekommunikációs és multimédiás alcsoportot. Egy apró kormány alatti táskában kapnak helyet, így a navigáció miatt gyorsan merülő telefon menet közben is tölthető. 

Ennél a pontnál a zsák már szép kövér. Buff beköltözéses története is végéhez közeledik. Újabban több napos utakra visz magával egy dirtsuitot is, amiben akkor alszik, ha esik is. 

20230805_175609.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rohadtkunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr2318120206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A rohadt kunyhó

Buff talált egy kunyhót és beköltözött. Onnan biciklizget ki és merül meg a pre-poszt apokaliptikus világ valamelyik bugyrában. Gyors bicikli, kevés kacat, nyitott tervezés.

Friss topikok

  • Tompahawk: Köszi, jól eseik egy üdvözlő komment! Sokminden felgyülemlik bennem, jó lenne kiírni magamból...pe... (2023.10.04. 21:33) Két baleset

Címkék

süti beállítások módosítása