2024. máj 15.

Az antihős

írta: Tompahawk
Az antihős

Fa tipliből mindig van egy tartalék

Az antihős olyan kiemelkedő személyiség, aki a negatív tartományban visz véghez rendkívüli tetteket. Nem troll. Stabil morális háttérrel megtámogatott jó vagy rossz szándékai mellett a hősies motiváció, segítő szándék, önzetlenség, az igényesség, következetesség is megkülönbözteti őket a hétköznapi tahóktól. Hogy egy érzékletes példával illusztráljam: a troll az aki direkt nem használ WC kefét, le se húzza. Ettől dopamin termelődik az agyában és a mellékveséjében (főleg az utóbbiban), ettől elégedett. Az antihős az, aki romokban hagyja ott a fülkét. Kefére tekert ázott papírral, karimáig telve, túlfojva, egy vadul zubogó vízeséssel ott ahol percekkel ezelőtt még csak egy WC kagyló álldogált. Kétségbeesett, sikertelen amatőr duguláselhárítás nyomai még a plafonon is. Kortizolt, adrenalint és noradrenalint kezd benne termelni minden ami csak képes erre, ettől bitangul érzi magát. 

11202.jpg

Nem hülye, bár hasonlóak a tüneteik, két teljesen különböző betegségtől szenvednek. A hülyeség olyasmi, mint a nátha, influenza, mindenki elkapja, néha kigyógyul belőle, gyógyszert szed rá. Az antihős betegsége genetikai és a tudomány mai állása szerint nem is betegség. Hivatalos diagnózis hiányában kezelése, terápiája is ismeretlen, fogalmunk sincs róla hogyan is viszonyuljunk azon embertársaink felé, akik láthatóan szenvednek ettől a kórtól, életük regényének antihősei, mégsem tehetünk értük semmit. 

Az antihős sokat beszél. Cselekedetei minden egyes apró manőverét kommentálva, magyarázva teszi, hogy hallgatósága - aki szerencsés esetben nem te vagy - megértse, hogy szándékai tiszták. Jót akar, a jó irányba tesz mozdulatokat és ezek a megfelelőnek tűnő apró sikerek mind értékes, megosztandó tapasztalatok gyümölcsei. 

Szakszerűnek ható szerszámfogás, mentorálásnak ható okos és hasztalan magyarázatok, példák a múltból, hőstettek emléke. Az antihős elképesztően ügyes, határozott és rutinos, amint kibont egy szekrényt és dünnyögve, hangosan számolva fejben leltározza a szükséges csavarokat, paneleket, szerelvényeket. Mestere ennek, nyugtatgatja a körülötte lévőket, kávét kér és felélénkülve színes kis anekdotákkal támasztja alá mostanra megkérdőjelezhetetlen szakértelmét lapra szerelt bútorok összerakásában. Fontos tanulságok (ne öntsd szét a csavarokat a parkettán, kicsiket üss a kalapáccsal) trükkök (mikor ne használj akkus csavarhúzót, hogy állíts össze öt fiókot baromi gyorsan) és apró érdekességek (fa tipliből mindig van egy tartalék) dekorálják a mestert professzorává bárminek, amibe belefog. Az antihős öt-huszonöt perc alatt meggyőz, hogy egy ötfiókos komód összeállításának is van doktori fokozata, és te, szerencsés emberként épp egy ilyen előadásán veszel részt. 

Pikk-pakk, kopácsolás és az akkus csavarhúzó elégedett csatakiáltásai nyomán, mintha a földből nőne ki, épül szépül a komód. A csavarok rendezett csoportokban várják a helyükre kerülést, forognak a mellékelt útmutató oldalai, a rajzok által ábrázolt bútor szemgyönyörködtető rendben kezdi betölteni a szobát, két dimenziós lapjai három dimenzióban szeletelik a teret komóddá, szép fehér sokfiókos szekrénnyé. 

Közel a befejezéshez a mester professzor már nem kéri a negyedik kávét, már csak a befejezésre, az utolsó simításokra koncentrál (az erről való folyamatos szófosás mellett). Néhány begyakorolt, rutinos mozdulat és: Recsssss! 

A fejes csavarok jó nagy darabot harapnak ki a pozdorjalapból, ahogy helyrerakása alkalmából leszakad a takaros kis komód teteje. Élt 36 másodpercet. A frissen skalpolt komód sokfiókos roncsa mély árkot hasít a frissen lakkozott parkettába, a leváló oldal és hátlapok pedig a tapétán okoznak vakolatig mélyülő sebeket. Ha van üveges ajtó, az is betörik. 

De az amit mondott ettől még igaz. Fa tipliből mindig van egy tartalék. 

Szólj hozzá

hiba bukás életmód antihős